חודש פברואר 2025 הוא חודש הבינה המלאכותית במערכת החינוך והחודש הלאומי להגנה על ילדים ברשת. במסגרת אירועי החודש התקיימה ב-24.4.25 הרצאה בנושא "מוגנות ברשת בעידן הבינה המלאכותית" מאת ד"ר עמית גפן אליה הוזמנו צוותים מקצועיים העוסקים בעבודה עם ילדים במסגרות החינוך הפורמליות והבלתי פורמליות בעיר – מדריכי מוגנות, מדריכות מועדוניות, עו"סיות, פסיכולוגים, קב"סיות, עובדי רווחה ועוד. המפגש התקיים ביוזמת מינהל החינוך והרשות לביטחון קהילתי בעיריית ראשון לציון.
בהרצאה מרתקת וחשובה, תיאר ד"ר עמיר גפן, חוקר ומרצה לבינה מלאכותית ולמוגנות ברשת וחבר בצוות ההקמה של מוקד 105 להגנה על ילדים ברשת, את היתרונות הבלתי מבוטלים שמקנות לנו הפלטפורמות החדשניות, ולצד זה גם את הסכנות הקיימות ברשת בעידן הבינה המלאכותית, את עיקרי הדרכים למניעתן, ומה עושים במקרה שכבר התרחשה פגיעה.
נכחו במפגש: יאיר כוכב סמנכ"ל העירייה, אטי אדר ראשת מינהל החינוך, דוד בן שושן מנהל הרשות לביטחון קהילתי, שוש אבטליון סגנית ראשת מינהל החינוך, יחזקאל בן זימרה יו"ר ועד העובדים, מנהלות אגפים במינהל החינוך ועוד. |
בעידן הבינה המלאכותית הסכנות ברשת קיימות ואורבות לילדינו בכל פינה. הדור הצעיר (כבר מגיל היסודי) מכיר את כלי הבינה המלאכותית ומשתמש בהם מדי יום, ואנו כהורים וכצוותי חינוך ומוגנות צריכים להתוות עבור ילדינו את הדרך המושכלת לשימוש בכלים ולמנוע כמה שניתן פגיעה של ילדינו ברשת. מוקד 105 של המשרד לביטחון לאומי הוקם במטרה להעניק להורים ולילדים כתובת לפניות ולדיווחים על פגיעות ברשת ממגוון תחומים - עבירות מין, בריונות וביוש ("שיימינג"), הטרדות, התחזות ואיומים שחוו ברשת.
אז איך מונעים פגיעה של ילדים ברשת בעידן הבינה המלאכותית? עיקר המניעה הוא בחינוך, במעורבות פעילה של ההורים וצוותי החינוך והמוגנות בחיי הילדים וקיום שיח דיאלוגי איתם (שלא באמצעות הפחדה או איסור שימוש באותם כלים).
ואם כבר התרחשה פגיעה מכל סוג? יש לדווח ולפנות לעזרה.
-
במעגל הקהילתי: הורים, אחים או בני משפחה בוגרים, מחנכ.ת/ יועצ.ת ביה"ס/ מדריך.ה, פסיכולוגים ומטפלים.
-
במעגל הארצי: מוקד 105 – הגנה על ילדים ברשת, מוקד 100, מוקד 119 (סייבר), איגוד האינטרנט הישראלי ועמותות הסיוע השונות.