לקראת החגים הקרובים הועברו לבתי הספר דגשים חשובים להתמודדות עם רגישויות למזון - אלרגיות ומחלת הצליאק. נושא הרגישויות למזון הוא הזדמנות מצוינת להעביר לילדים ערכים של סובלנות, שוויון, קבלת האחר, התחשבות וערבות הדדית ולעודד שיח בנושא
מהי אלרגיה למזון? ומהי מחלת הצליאק?
אלרגיה למזון היא תגובת יתר של מערכת החיסון למרכיבים חלבוניים במזון. חשיפה בהרחה, במגע ובאכילה לכמות מזערית ביותר של חלקיקי המרכיב האלרגני, המכונה "אלרגן", עשויה לגרום לתגובת יתר של מערכת החיסון ולתופעות קשות עד כדי סכנת חיים. משפחות האלרגנים הנפוצות ביותר הן: אגוזים (אגוז מלך, פקאן, לוז, ברזיל, מקדמיה, פיסטוק, קשיו, שקדים), בוטנים, דגים, חלב, שומשום (גרגירי שומשום או שומשום טחון), ביצים, סויה, חיטה.
מחלת הצליאק היא מחלה אוטואימונית, בה מערכת החיסון תוקפת את המעיים בעקבות הימצאות גלוטן בגוף. לאכילת גלוטן ישנן השלכות מיידיות, וכן השלכות מסכנות חיים לטווח הארוך. ה"תרופה" היחידה לחולי צליאק הינה הימנעות מוחלטת מאכילת גלוטן. |
לקראת החגים יום העצמאות, ל"ג בעומר ושבועות חודדו למנהלי בתי הספר כמה כללי 'עשה' ו'אל תעשה', כגון:
-
לא לכלול מזון המכיל את האלרגניים הקיימים בבית הספר, ובמקרה של צליאק - למצוא תחליף הולם שווה ערך עבור הילד/ה.
-
כמובן, בכל מקרה - לא להחריג את הילד/ה מכל פעילות שהיא עקב הרגישות למזון.
-
להקפיד הקפדה יתרה בעת חלוקת מזון בבית הספר שלא לכלול מזונות שיש לגביהם מגבלות.
-
ישנם מזונות רבים בהם לכאורה לא נצפה למצוא קיומו של האלרגן/הגלוטן – והוא קיים בכל זאת, ולכן מומלץ להתייעץ עם הוריו של הילד/ה.
-
יש להפריד בין המזון, כלי העבודה ומשטחי העבודה כשמדובר במזון המכיל גלוטן.
-
מומלץ להשתמש במוצרים ארוזים בלבד עם סימון אלרגנים/גלוטן (אין לרכוש מוצרים בתפזורת).
יצוין כי בגני הילדים העירוניים פועלת תזונאית אשר מדריכה את הגננות בנושא רגישויות למזון ומרכיבה עבור הגנים תפריטים מותאמים.
נושא הרגישויות למזון הינו בעל חשיבות עליונה, שכן במקרים מסוימים מדובר באלרגיות מסכנות חיים. על כן מינהל החינוך שם דגש מיוחד בנושא, ופועל בשיתוף הורים והמינהל לשילוב חברתי במטרה להעלות מודעות בקרב צוותי החינוך והתלמידים.
מתוך קמפיין של עיריית ראשון לציון; דוברות העירייה